Kickstarter van de week – The Smog Free Tower

Voor een nieuwe serie op mijn blog wil ik elke week een kickstarter uitlichten die mij zowel inspireert als verwonderd. Hopelijk doet het met jou hetzelfde!

The Smog Free Tower

Van Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar die ik vooral ken van zijn werk voor GLOW en het van Gogh fietspad. Deze keer heeft zijn project ook functionaliteit in plaats van alleen schoonheid.

De Smog Free Tower is geplaatst aan de Vierhavenstraat 52 in Rotterdam. De zeven meter hoge toren maakt gebruik van ion-technologie om de lucht te zuiveren. Zo creëert de Smog Free Tower een smog-vrije bel, waarin men, schone lucht kan inademen.

De Smog Free Tower  zuivert zo’n 30.000 kubieke meter lucht per uur, werkt op groene stroom en verbruikt niet meer stroom dan een waterkoker.

ee75c6e7298cb41172167da9fcf9aac3_original
Zintuiglijke ervaring
De onthulling van de Smog Free Tower in Rotterdam was de start van het Smog Free Project. De toren is niet alleen een lokale oplossing voor schone parken, maar ook een zintuiglijke ervaring van een schone toekomst, aldus Roosegaarde

De kunstenaar-ontwerper wijst erop dat wij smog voor lief nemen, hoe raar is het dat wij als mensen het accepteren dat we vervuilde lucht inademen? Ook op plekken waar smog niet met het blote oog zichtbaar is, heeft de vervuiling van de lucht al een grote negatieve invloed op onze gezondheid. De ervaring met de Smog Free Tower zou een  stimulans kunnen zijn voor andere wereldsteden en haar burgers om bij te dragen aan een schone lucht.

Help mee, krijg een sieraad. 
Als tastbaar ‘souvenir’ van het project heeft Roosegaarde sieraden bedacht als de Smog Free Ring en de Smog Free Manchetknopen. Met het aanschaffen van bijvoorbeeld een Smog Free Ring ‘doneert’ de koper 1.000 kubieke meter schone lucht aan de stad!

ce48ba4854a8cef947aaf5e7269ba05d_original

57cda0e8ee20405c987e31ff1927a3bf_original

92dad671c9139756e7cc0e629bccd692_original
Na de eerste toren in Rotterdam gaat het Smog Free Project verder naar steden als Beijing en Mexico City, steden die zwaar lijden onder smog. Je kunt hier zelf bijdragen aan dit project! Maar ben wel snel want het loopt nog maar een dag!