Overleven wij een nucleaire winter?

Voor mijn kanaal Raar Maar Waar maak ik video’s over allerlei vreemde zaken. Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in het paranormale en bovennatuurlijke. Omdat er nog maar weinig Nederlandse kanalen zijn die over dit onderwerp video’s maken besloot ik zelf aan de slag te gaan. Vandaag heb ik een video gemaakt over de vraag: (de uitgeschreven tekst van de video staat er onder.)

Overleven wij een nucleaire winter?

Om en in Nederland staan 7 nucleaire reactors, in Uden liggen op Luchtmachtbasis Volkel 22 kernwapens opgeslagen. Wat gebeurd er wanneer deze zouden afgaan? Of als er een enkeling kapot zou gaan zoals in Tsjernobyl? Is er een rede waarom de Nederlandse overheid ineens Jodium Pillen in slaat?

In deze raar maar waar stellen wij onszelf hardop de vraag, Overleven wij een nucleaire winter?

Als een van de reactoren om Nederland heen kapot zou gaan, zou het effect vreselijk zijn voor de Nederlandse bevolking. Toen de reactor in Tsjernobyl kapot ging had deze een effect tot aan Parijs. Toen de reactor ontplofte kwam de eerste melding van het ongeluk niet van de Sovjetautoriteiten, maar van Zweedse onderzoekers. Zij hadden een grote wolk met radioactief materiaal opgemerkt, die door de wind richting het noorden en het noordwesten werd gedreven. De meeste neerslag met radioactieve stofdeeltjes kwam vrij gedurende de eerste tien dagen na het ongeluk. Rond 2 mei bereikte de radioactieve wolk Nederland en België.

Deze fall-out van het ongeluk trok over een groot deel van Europa. Er werd een graasverbod ingesteld om besmetting van melk te voorkomen. Ook mocht net geoogste bladgroente niet verkocht worden. In België werd eerst geen enkele maatregel genomen, pas de dag erna kwam een advies om groenten extra te wassen en voor boeren om dieren op stal te houden. Weerman Armand Pien mocht in zijn weerbericht niet zeggen hoe hoog de straling van de radioactieve wolk wel was. Het was zelfs zo erg dat de ministers elkaar tegenspraken. In de landen rond Oekraïne waren er mensen die jodiumtabletten innamen, om te voorkomen dat hun schildklier vrijgekomen radioactief jodium op zou nemen.

Volgens de Duitse stralingsbioloog Edmund Lengfelder werden ook in Duitsland grote delen van het land besmet. In 2011 stelde hij dat als gevolg daarvan het wild nog steeds radioactief besmet was, en dat paddenstoelen uit het wild in die streken 25 jaar na de ramp nog steeds niet veilig konden worden gegeten. En dit was allemaal dankzij een kapotte reactor!
Ondanks dat dit allemaal tot grote schade lijden is dit nog niet aan te merken als een nucleaire winter. Daarvoor moet er meer gebeuren.

In januari 2009 bezaten acht staten in totaal ruim 23.300 kernwapens. Stel dat twee van deze staten met elkaar in oorlog komen en in totaal 100 kernwapens op elkaar afschieten. In dit plaatje zie je het bereik van een Atoombom, wanneer deze op Amsterdam zou vallen. Tijdens deze .0nucleaire oorlog zouden 20 miljoen mensen het leven verliezen. Je zou denken dat 20 miljoen veel is maar dat is maar ongeveer 0,3% van de huidige wereldbevolking.  De overige 99,7% zou te maken krijgen met de nucleaire fallout en de wereld gaat een nucleaire winter in.

Bij een nucleaire oorlog komen grote hoeveelheden fijnstof vrij, die in de atmosfeer terechtkomen. Deze stof houdt het zonlicht tegen, wat duisternis en vooral kou op aarde veroorzaakt. Door deze winterse of nog ergere omstandigheden wordt de plantengroei verminderd, wat vervolgens leidt tot voedselschaarste en honger bij dieren en mensen. Dit kan leiden tot een massa-extinctie, waardoor veel van de bestaande diersoorten in de wereld zouden uitsterven.

Hoe we dit weten? Omdat het eerder gebeurt is in onze wereld. Het jaar zonder zomer is een bijnaam voor de zomerperiode in 1815. In Noord-Europa en het noordoosten van de Verenigde Staten waren de zomermaanden van dat jaar ongebruikelijk koud. In juni en juli kende het noordoosten van de VS ieder etmaal nachtvorst. Zowel in Europa als in de VS kwam die zomer hevige sneeuwval voor. Vanaf augustus zette in Europa de nachtvorst in, met massale misoogsten als gevolg. De oorzaak van het jaar zonder zomer was lang onbekend. De klimatoloog William Humphreys stelde in 1920 dat de koude zomer kon zijn veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. Eind 1815 en begin 1816 was in Hongarije en Italië rode en bruine sneeuw gevallen (sneeuw met vulkanische as). In de Verenigde Staten was een ‘droge nevel’ waargenomen, die niet oploste door regen of wind en de zon zo verduisterde dat de lucht rood kleurde en zonnevlekken met het blote oog zichtbaar werden. Tegenwoordig wordt de uitbarsting van de vulkaan Tambora op het eiland Soembawa, Indonesië in 1815 als oorzaak gezien. Het was de grootste vulkaanuitbarsting uit de wereldgeschiedenis. Tot 2500 kilometer verder hoorden mensen hoe de bovenste helft van de vulkaan weggeblazen werd. Daarbij viel het jaar 1816 in een periode van relatief lage zonneactiviteit: het Dalton-minimum.

Een aantal van de gevolgen: In Europa ontstond na de misoogst van 1816 een voedseltekort. In Europese steden ontstonden relletjes en plunderingen. In juni 1817 lag de gemiddelde prijs voor de meest geconsumeerde voedingswaren ongeveer op 2½ keer het niveau van 1815.

De hongersnood en overstromingen veroorzaakten tyfus- en cholera-epidemieën, in de hand gewerkt door verzwakte weerstand, onhygiënische omstandigheden en het rondtrekken op zoek naar voedsel.

Men schat dat in Europa 200.000 personen aan de directe of indirecte gevolgen omkwamen
Dat zijn 200.000 mensen die omkwamen door een vulkaan die aan de andere kant van de wereld af ging. Tijdens een nucleaire winter zal hetzelfde plaatsvinden. De 17 teragram stof die vrijkomt door de branden en explosies veroorzaakt door de 100 atoombommen die af gaan zal binnen 49 dagen opgestegen zijn tot de stratosfeer waar ze blijven hangen. Doordat zonlicht de aarde niet kan bereiken zal deze met 1.25C afkoelen. Misschien niet veel zal je denken maar deze relatief kleine koeling zorgt er al voor dat gewassen mislukken en de landbouw in de problemen komt. Daarnaast heeft het nog een vervelend effect. Ultraviolette straling. Doordat de stofdeeltjes alle hitte opnemen worden ze opgewarmd tot wel 50C en vernietigen ze onze Ozonlaag. Dit zorgt er voor dat de dodelijke straling die normaal tegengehouden wordt de aarde bereikt. Als je dan zonder goede bedekking naar buiten zou gaan zou je binnen 6 minuten vreselijk verbrand zijn door de zon.

Wanneer je jezelf in een nucleaire winter bevindt is het onmogelijk om zelf eten te verbouwen. De enige manier om nog aan eten te komen is door eten te eten wat uit blik komt van voor de nucleaire oorlog. Uiteindelijk zal 1 miljard van de bevolking omkomen van de honger!

Binnen 10 jaar zal de stof eindelijk gedaald zijn uit de stratosfeer en zal de temperatuur weer langzaam beginnen te stijgen. De Ozonlaag kan zich gaan herstellen en leven op aarde heeft weer een kans om zichzelf op te bouwen.
Bronnen:

Nuclear Winter: http://www.atmos.washington.edu/~ackerman/Articles/Turco_Nuclear_Winter_83.pdf

The Nuclear Winter: The World After Nuclear War
http://www.e-reading.club/bookreader.php/148584/Sagan_-_The_Nuclear_Winter___The_World_After_Nuclear_War.pdf

Het Jaar zonder Zomer
http://scied.ucar.edu/shortcontent/mount-tambora-and-year-without-summer
En Wikipedia.