Vallende Sterren Dit Weekend – Giminiden

Met de doortocht van de meteorenzwerm Geminiden vallen er dit weekend weer tientallen vallende sterren uit de lucht. De beste nacht om de meteorenzwerm te zien is zaterdagnacht.

De meteorenzwerm van de Geminiden is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Elk jaar in december trekt de aarde door de wolk van stofdeeltjes die werd achtergelaten door planetoïde Phaethon.

Geminiden sterrenbeeld

Je kunt tot wel 120 vallende sterren per uur verwachten. Het gaat overigens niet over ‘sterren’, maar over stofdeeltjes die oplichten in de atmosfeer. Het hoogtepunt van de meteorenzwerm is zondagochtend, maar dan is het bij ons te licht om vallende sterren te zien. Sterrenkundigen raden daarom aan om zaterdagnacht naar de hemel te kijken.

De Geminiden duiken vaak op vlak bij het sterrenbeeld Tweelingen, maar kunnen overal aan de hemel verschijnen. Geminiden zijn vaak snel, zeer helder en hebben kortere sporen dan andere meteoren. Het is één van de meest actieve meteoren zwermen.

vallende sterren dit weekend

Deze meteoren hebben een snelheid van ongeveer 129.000 kilometer per uur en werden pas in 1862 voor het eerst gezien. Om meteoren waar te kunnen nemen heb je geen speciale apparatuur nodig.

Ik ga zeker weer kijken! Nu maar hopen dat het weer een beetje mee zit. Aangezien ik in het centrum woon zie ik alleen de vallende sterren die het meeste licht geven, de rest zie je niet vanwege lichtvervuiling van de stad. Toch toen ik samen met twee vrienden op het dak van hun studentenflat stond was het de kramp in mijn nek zeker waard! We hebben samen zo’n 12 vallende sterren gezien en anderhalf uur staan kijken. Wat tips voor wanneer je gaat kijken:

– Neem een stoel mee met verstelbare rugleuning.
– Zorg dat je, je goed warm kleed
– Kijk ook eens weg om je nek en ogen te ontspannen
– Zorg voor voldoende eten en drinken.

 

Have fun dit weekend!