Wat is het Blue Whale spel? – Opdrachten

Wat is het Blue Whale spel? – Opdrachten

De video:

Bestaat er een spel wat je aan zet tot zelfmoord? In Rusland denken ze van wel! Het Blue whale spel zou daar al gezorgd hebben voor tientallen zelfdodingen. Het is zelfs zo erg dat de Russische president Poetin actie heeft ondernomen tegen de makers van het spel.

Het Blue Whale spel wordt al sinds 2015 in verband gebracht met zelfdoding onder Russische jongeren. Het spel wordt verspreid via VK, een soort Facebook die erg populair is in Rusland. In verschillende groepen waar mensen met elkaar praten over zelfdoding worden mensen benaderd die het spel kunnen spelen. Als je eenmaal mee doet dan kun je er niet meer onderuit. Dat is tenminste wat deze afbeelding doet geloven.

In het spel krijg je een 50 tal opdrachten die je moet uitvoeren. De opdrachten zijn zo gemaakt dat ze je uitputten en hersenspoelen. Zo moet je vaak een hoog gebouw opzoeken en steeds een stap dichter bij de rand van het dak zetten. Eerst moet je alleen maar naar het dak, dan moet je over de rand kijken en daarna met je voeten over de rand hangen. Ook moet je vaak om 4:20 wakker worden en kijken naar enge filmpjes of luisteren naar enge nummers die gestuurd worden door iemand van de Blue Whale organisatie. Deze organisatie houdt in de gate of jij je wel aan de opdrachten houdt en zegt je te straffen als je dat niet doet. Op het einde van het spel moet je een einde aan je leven maken.

De Russische inlichtingendienst FSB ging meteen onderzoek doen naar het spel en recente zelfmoorden onder jongeren. Twee meisjes van 14 en 15 sprongen van een gebouw in Siberië en een meisje van 14 sprong voor een trein. Een ander jong meisje raakte ernstig gewond toen ze van de vijfde verdieping van een gebouw sprong. Dit allemaal dankzij het Blue Whale spel. Op 10 mei van dit jaar kwam de Russische politie een verdachten op het spoor. Zijn naam is Philipp Budeikin, een 21 jarige Rus. Hij wordt er van verdacht de maker van het spel te zijn en verantwoordelijk te zijn voor zeker 16 zelfdodingen. Toen ze hem vroegen waarom hij kinderen aanzette tot zelfmoord kwam er een verrassende verklaring. Hij zei dat hij de wereld wilde reinigen van mensen die zwak waren en niets toe te voegen hadden aan de samenleving. Hij vertelde de politie dat de meisjes die zelfmoord geplaagd hadden blij waren om te sterven en dat hij iedereen een plezier heeft gedaan.

De opdrachten van het Blue Whale spel zijn als volgt:

1. Carve with a razor “f57” on your hand, send a photo to the curator.
2. Wake up at 4.20 a.m. and watch psychedelic and scary videos that curator sends you.
3. Cut your arm with a razor along your veins, but not too deep, only 3 cuts, send a photo to the curator.
4. Draw a whale on a sheet of paper, send a photo to curator.
5. If you are ready to “become a whale”, carve “YES” on your leg. If not, cut yourself many times (punish yourself).
6. Task with a cipher.
7. Carve “f40” on your hand, send a photo to curator.
8. Type “#i_am_whale” in your VKontakte status.
9. You have to overcome your fear.
10. Wake up at 4:20 a.m. and go to a roof (the higher the better)
11. Carve a whale on your hand with a razor, send a photo to curator.
12. Watch psychedelic and horror videos all day.
13. Listen to music that “they” (curators) send you.
14. Cut your lip.
15. Poke your hand with a needle many times
16. Do something painful to yourself, make yourself sick.
17. Go to the highest roof you can find, stand on the edge for some time.
18. Go to a bridge, stand on the edge.
19. Climb up a crane or at least try to do it
20. The curator checks if you are trustworthy.
21. Have a talk “with a whale” (with another player like you or with a curator) in Skype.
22. Go to a roof and sit on the edge with your legs dangling.
23. Another task with a cipher.
24. Secret task.
25. Have a meeting with a “whale.”
26. The curator tells you the date of your death and you have to accept it.
27. Wake up at 4:20 a.m. and go to rails (visit any railroad that you can find).
28. Don’t talk to anyone all day.
29. Make a vow that “you’re a whale.”
30-49. Everyday you wake up at 4:20am, watch horror videos, listen to music that “they” send you, make 1 cut on your body per day, talk “to a whale.”
50. Jump off a high building. Take your life.

Een meisje die op het laatste moment stopte met het spel vertelde het volgende: ze klikte terwijl ze aan het scrollen was op VK op een eng plaatje, dat linkte door naar een ander eng plaatje. Uiteindelijk kwam ze uit op een van de groepen van Philipp. Er waren duizenden van dit soort groepen zei ze en ze zijn heel gemakkelijk om lid van te worden. Ze kwam in contact met iemand van de Blue Whale groep en kreeg een aantal kleine opdrachten om te zien of ze geschikt was om deel te namen aan de blue whale game. Ze bleek geschikt en kwam in contact met Phillip. Ze werd uitgenodigd voor een besloten skype groep en moest zich iedere avond om 4:20 melden. Daar stuurde ze haar vreselijke beelden door van mensen die zelfmoord pleegde of mensen die elkaar iets aandeden. Onder deze beelden zat vaak het geluid van schreeuwende mensen of kinderen.
Dit ging 2 maanden door, tot ze uiteindelijk zo moe en depressief was dat ze zichzelf of iemand anders iets aan wilde doen. Als ze er mee wilde stoppen moest ze blijven kijken, anders werd ze uitgescholden of bedreigd. Ze mocht pas stoppen met kijken als dat tegen haar gezegd werd en naar afloop moest ze altijd alle beelden verwijderen.

Er wordt nu gevreesd dat dit spel overgewaaid is naar Europa, en dat ondanks dat de bedenker van het spel vast zit er nog steeds mensen bezig zijn om het spel te verspreiden. De afgelopen week heeft een school in Engeland ouders nog gewaarschuwd over het spel.

Laten we hopen dat het spel niet in Nederland opduikt!
Worstel je zelf met zelfmoord gedachten neem dan vooral contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl. Deze mensen zullen naar je luisteren en steun bieden.