Wie zijn de vrijmetselaars?

Wie zijn de vrijmetselaars?

Op dit moment zit ik toffe dingen te doen in Berlijn. Behalve verschillende musea bezoeken ga ik ook altijd verschillende rommelmarkten af. Toen ik langs een krampje liep zag ik ineens dit zwaard liggen! Ik herkende het logo meteen van de vrijmetselaars en besloot het te kopen! Over dit zwaard en de vraag ”Wie zijn de vrijmetselaars?” heb ik een video gemaakt, die vind je hier onder terug. Onder de video staat de tekst van de video uitgeschreven.

12735758_10206915747666221_1361955227_n

Wij kennen de vrijmetselaars vooral uit films en boeken aar wie zijn de vrijmetselaars nu precies en wat doen ze? Volgens de website van de vrijmetselarij in Nederland helpt de organisatie de bewust levende man tot een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit gebeurt door het gebruik van symbolen en het ondergaan en het gezamenlijk beleven van rituelen. Op die manier kunnen de mannen zich plaatsen ten opzichte van zichzelf, de medemens en datgene wat hij als leidinggevende kracht in zijn leven aanvaardt. De vrijmetselaars zien zichzelf (symbolisch) als een ruwe steen die bewerkt moet worden om zijn plek in de samenleving in te nemen. De samenleving wordt daarbij gezien als een te voltooien bouwwerk. Ok… Dit betekend dus eigenlijk dat ze zichzelf zien als een soort groep die opzoek is naar verbreding en verdieping van het leven.

12666308_10206915747586219_869836670_n

De vrijmetselarij werd in 1717 opgericht in Engeland. Wat precies de essentie in het kort is van de vrijmetselarij kunnen zelfs de leden zelf niet zeggen. Ieder lid beleeft het bovendien op zijn eigen manier. Een belangrijk punt binnen de organisatie is wel de kreet Ken U Zelve. Voor veel leden is het dan ook een manier om te zoeken naar jezelf. Doordat de leden zichzelf beter kennen, kunnen ze zich ook beter opstellen in de maatschappij. De vrijmetselarij kenmerkt zich doordat die zoektocht altijd door gaat. Dat proces wordt aangeduid met een symbool namelijk dat van de ruwe steen die een zuivere kubiek moet worden.

 

De vrijmetselarij kent drie posities voor de leden. Dit zijn:

  1. Leerling
  2. Gezel
  3. Meester

 

Hoe de inwijding van een vrijmetselaar verloopt, is overigens geheim. Daarover spreken de leden dan ook niet met anderen. Het zwaard wat ik gekocht heb in Berlijn is een ceremoniële dolk van de vrijmetselaars. Wat betekend dat de vrijmetselaars het gebruiken in hun rituelen en ceremonies. Wat er precies mee gedaan is, is niet bekend! Hoe dan ook moest ik het hebben.

12659838_10206915747466216_1597334224_n

Wist je trouwens dat de vrijmetselaars veel invloed hadden in de vroege VS. De leider van de Onafhankelijkheidsoorlog en eerste president, George Washington, was vrijmetselaar. Hetzelfde gold voor 20 van zijn 22 generaals en voor 104 van de 106 stafofficiers. Bovendien waren de gouverneurs van de eerste 13 staten logebroeders, net als de hele regering van Washington.

Volgens complotdenkers was het doel van de oorlog om een staat te stichten op basis van de organisatorische beginselen van de vrijmetselarij. Als bewijs wijzen ze erop dat het Grootzegel van de VS en het 1 dollarbiljet ‘symbolen van de vrijmetselarij’ bevatten als de piramide en het alziend oog.

Mocht je zelf bij een vrijmetselaars groep, ook wel loge genoemd, aan willen sluiten dan kan dat gewoon! Ze houden gewoon open dagen!