Zwemmen tussen de virtuele haaien in Nederland.

Zwemmen tussen de virtuele haaien in Nederland.

Virtual Reality is al jaren in ontwikkeling, misschien al langer dan je zou denken. Zo werd het al in het jaar 1992 behandeld in de Nederlandse TV serie PowerPlay! Een gameshow gepresenteerd door niemand minder dan Martijn Krabbeé.

VR bestaat dus al een tijdje, maar is pas de afgelopen jaren echt bekend geworden bij Nederlandse gamers met de Oculus Rift, PlayStation VR en de HTC Vive. De techniek rond VR staat nooit stil en er zijn weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van VR, deze keer vanuit een onverwachte hoek. Niemand minder dan Vodafone kwam met een primeur. Deze maand haalde het bedrijf niet alleen de eerste waterdichte VR-bril naar Europa, maar werkten ze ook aan Wi-Fi voor onder water! Vanaf 12 oktober kun je namelijk als Vodafone-klant zwemmen tussen de witte haaien in het Marnixbad in Amsterdam.

Deze onderwaterbril is gemaakt door de Amerikaan Stephan Greenwood en werd gebruikt voor een VR-ervaring bij het glijden op waterglijbanen. De bril daadwerkelijk onderwater gebruiken leverde een behoorlijk probleem op; er is geen Wi-Fi. Vodafone wist met behulp van een geleider het 4G signaal van boven het water om te zetten naar een Wi-Fi signaal in de diepte. Op deze manier werd contact gelegd met de VR-bril onder water.

Melvin Smitter uit Womerveer was de gelukkige en mocht als eerste Nederlander zwemmen tussen de virtuele haaien! Tijdens de ervaring word je in een duikerspak met zuurstoffles gehesen, iets wat goed bijdraagt aan het realisme. Vervolgens ga je te water en zorgt de VR-bril ervoor dat het zweet je uitbreekt tijdens het zwemmen (kan je eigenlijk onderwater zweten?). Je ziet en voelt het water om je heen… En ziet in de verte iets op je afkomen!? Het zijn witte haaien die je normaal gesproken alleen in Zuid-Afrika tegenkomt! Vodafone heeft samen met White Shark Projects de beelden geschoten in Gansbaai, Zuid-Afrika. Deze beelden zijn gemaakt in 360 graden waardoor jij met de VR-bril de haaien aan alle kanten om je heen ziet zwemmen!

Vodafone heeft de duik georganiseerd om te laten zien wat er in de toekomst allemaal mogelijk is rondom deze technologie. Ze laten met innovatieve projecten zoals dit zien dat je ook onderwater nog steeds Wi-Fi kunt gebruiken en zo een geweldige VR-ervaring kan beleven!